Tegels kiezen voor uw woning

Tegels kiezen voor uw woning.

De stijl van uw woning. 

Onze ouders en/of grootouders hadden het maar wat gemakkelijk: in hun badkamer hoorde een witte en vierkante tegel, hooguit met hier en daar een motiefje of een smalle strook in een andere, donkere kleur. En klaar. Blauwe, roze of groenige tinten konden eventueel ook nog erbij. Maar avontuurlijker hoefde het echt niet te worden. Voor de rest van de woning werd er dikwijls gekozen voor één zelfde cementtegel. 

Nee, dan zitten wij tegenwoordig met en pak meer keuzestress. Kleuren gaan van zwart tot wit en alles daartussen. Ook qua vormen is er nu meer variatie dan de klassieke vierkante tegel. 

Welke kleur en welke stijl geniet uw voorkeur? Houdt u eerder van een landelijke stijl of kiest u eerder voor neutrale kleuren in een strakkere woning?

U kan veilig spelen en kiezen voor een tijdloze tegelkeuze. Wil u het een beetje spannender doen ogen,  kan u eventueel ook een accent (muur) aanbrengen op één plek.

Hier kan U eventueel een andere kleur voor gebruiken, een mozaïek of een tegel met print.

Of verkiest u een lichte kleur? Een lichte kleur heeft vaak de voorkeur daar deze fris oogt en optisch vergroot. Het nadeel is wel dat u er meer vuil op ziet. 

Felle kleuren kunnen u een ochtendboost geven, of net warme, donkere kleuren om het wakker worden zachtjes te doen verlopen en u voor het slapengaan al in de juiste sfeer te brengen. Of waarom niet verschillende kleuren combineren om een speelser effect te krijgen? 

Tegels kiezen voor de badkamer

Het verschil tussen vloer- en wandtegels.

Heeft u een prachtige vloertegel gezien, maar wil u hem eigenlijk tegen de muur? Dan is dit geen enkel probleem. Maar mocht u een wandtegel hebben gezien die u graag op de vloer wilt, dan wordt dit ten strengste door ons afgeraden! Wandtegels zijn namelijk niet gemaakt om op te lopen daar er immers een verschil is in slipweerstand en hardheid, dan vloertegels. Mocht u wandtegels op de vloer leggen dan zal u zien dat ze snel kapot gaan omdat ze gewoon niet gemaakt zijn om gewicht te dragen.

Welke tegels kan ik het best gebruiken voor mijn badkamer? 

Voor de badkamer houdt u best rekening met de gladheid van de vloertegels. De slipweerstand wordt uitgedrukt in een R-waarde en een NEN-EN 13451-1 normering. De R-waarde is de antislipwaarde met schoenen aan. Die kan tussen 9 en 13 liggen, waarbij 11 ideaal is voor de badkamer. Hoger kan uiteraard ook, maar dan is hij soms wat moeilijker te poetsen, lager is te glad. 

De NEN-EN13451-1 normering drukt de slipweerstand zonder schoenen uit, op blote voeten dus: voor de badkamer is B of C geschikt. A is te vermijden. 

Tegels kiezen voor de badkamer

Welk formaat tegel is het beste voor mijn ruimte? 

Verder denkt u best ook op voorhand over het formaat of de afmetingen van de tegels die u wil gebruiken. Mozaïektegels of kleine (metro)tegels kunnen erg mooi zijn, maar zijn ook erg arbeidsintensief om te plaatsen. 

Dan toch maar kiezen voor heel grote tegels? 

Dat schiet inderdaad op bij het plaatsen. Ook heeft u minder voegen, wat nadien wel gemakkelijker is voor het onderhoud. 

Het nadeel met grotere tegels is dan wel dat u meer snijwerk is in hoeken en kantjes, rond stopcontacten, schakelaars en leidingen. 

Qua formaat heeft u de klassieke vierkante of langwerpige rechthoekige tegels, maar ook zeshoekige of visgraattegels zijn mogelijk. 

Bovendien kan een combinatie van formaten, bij voorleur in hetzelfde materiaal, een mooi effect hebben omdat het zorgt voor variatie. Bijvoorbeeld een wand in een gewone of grote tegel, maar een douchecabine in een kleinere mozaïektegel. 


Vloertegels

Mat of glanzend? 

Deze keuze heeft effect op het onderhoud. Op een weerspiegelend oppervlak valt vuil en stof harder op. Dat is de reden waarom mensen eerder voor matte tegels kiezen.

Dus kiest u voor minder poetswerk, kies dan voor mat!

Wandtegels

Let op slipgevaar! 

Badkamertegels worden vaak nat en kunnen dus ook glad zijn. Denk daarom ook zeker aan uw veiligheid!

Voor een inloopdouche of badkamer gaan de meeste op zoek naar een tegel met antislip laag. Maar doordat de meeste tegels tegenwoordig mat zijn en matte tegels minder glijden, is een antislip laag geen vereiste meer.

Er zijn zelfs matte tegels die uit zichzelf een soort van antislip effect hebben wanneer ze in contact komen met water. Glanzende tegels daarentegen worden sneller glad. Bejaarden en mensen met een beperkte mobiliteit spelen best of veilig en kijken best wel naar antisliptegels voor de badkamer.


Tegels kiezen voor de badkamer

Keramisch of natuursteen? 

De meeste mensen kiezen voor gebakken tegels, keramische tegels dus. Zij hebben als voordeel dat ze ontzettend gemakkelijk schoon te maken zijn, ook met agressieve schoonmaakmiddelen. Ook is een keramische vloertegels veel sterker en minder krasgevoelig.

Natuursteen daarentegen, is moeilijker schoon te houden in de badkamer. Natuursteen is tevens redelijk krasgevoelig en broos.

Al zijn er tegenwoordig veel keramische tegels beschikbaar met de looks van natuursteen, waar u nog nauwelijks verschil ziet tussen keramiek en natuursteen. Zo heeft u de looks van natuursteen, maar het gebruiksgemak van keramische tegels.

Tegels kiezen voor de badkamer

De juiste voegkleur.

Iets waar men niet altijd bij stilstaat… De kleurkeuze van uw voegen. Het resultaat van het tegelen is eigenlijk wel afhankelijk van de kleurkeuze van uw voeg. Als u een donkere tegel bijvoorbeeld licht invoegt, wordt de vorm en het formaat van de tegel benadrukt. Kiest u eerder voor een donkere voeg, dan krijgt u één groot donker geheel.

Hou er wel rekening mee dat een voeg van de vloertegel met de jaren donkerder wordt van kleur.

Bij een parketlook tegel wordt bijvoorbeeld meestal gekozen voor lichtbruin voegen om het nog meer op parket te doen lijken. Kiest u hier voor een grijze voeg, dan ziet u wel duidelijker dat het tegels zijn.

Kom onze uitgebreide collectie bekijken

Eens u deze keuzes gemaakt heeft, staat u al een heel stuk verder in uw zoektocht naar de juiste tegel. Klaar om écht op zoek te gaan? Maak dan een afspraak in ons filiaal in Bocholt of Geel en onze vloerspecialisten helpen u graag verder!

Heeft u na het lezen van deze informatie toch nog een vraag over dit onderwerp? Laat het ons weten!


Tegels kiezen voor uw woning?


Tegels kiezen voor uw woning

De voor- en nadelen van een eigen spa in uw achtertuin.

Gaat u ook wel eens naar de sauna of een privé wellness? Dan bent u er waarschijnlijk al vertrouwd mee. Maar tegenwoordig hoeft u daar niet meer naartoe te gaan om te genieten en kan het gemakkelijker als u thuis uw eigen spa of sauna installeert. Want het is toch geweldig om uw eigen spa in uw tuin te hebben? Maar wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het haarfijn uit in deze blog! Veel leesplezier!

Lees meer

Planten in de badkamer

Veel badkamers ogen soms wat saai omdat er weinig kleur wordt gebruikt. Gebruik kleur en voeg zo meer warmte en sfeer toe aan uw badkamer. Een gezonde en sfeervolle manier om dit te doen is om planten te plaatsen in de badkamer.

Lees meer

Whirlpools van Kinedo

DE ideale manier om thuis te ontspannen na een drukke werkdag: baden in een heerlijk warme whirlpool van Kinedo. Ook uw droom om naar buiten te lopen en in uw eigen bubbelbad te stappen? Laat het geen droom blijven en bezoek zeker eens onze showroom in Geel voor meer informatie.

Lees meer

Toekomstbestendige badkamer

Is uw badkamer gedateerd en wil u deze graag renoveren naar een toekomstbestendige badkamer? Maar wil u niet inboeten op gezelligheid en sfeer in uw badkamer? Geen enkel probleem! BK Concept Bocholt maakt van uw badkamer een sfeervolle badkamer die tevens toekomstbestendig is.

Lees meer

Het kiezen van de juiste douchewand.

Een douchewand, een onmisbaar gegeven in uw badkamer. Het zorgt niet alleen voor de nodige privacy, het zorgt er ook voor dat de rest van uw badkamer niet nat wordt terwijl uw doucht. Maar tegelijkertijd is het ook DE blikvanger in uw badkamer! Waarmee houdt u best rekening bij het kiezen van de juiste douchewand?

Lees meer

Hoe kies je de juiste kraan?

Niet gemakkelijk om de juiste wastafelkraan te vinden voor in de badkamer. Je hebt alles bepaald: de tegels/ wandbekleding gekozen, het perfecte meubel, het bad, de vloer, ... maar dan komen nog een paar details die gekozen moeten worden.. Eén van die details is het uitzoeken van een mooie en praktische wastafelkraan. Een kraan die niet alleen mooi oogt, maar die tevens functioneel en onderhoudsvriendelijk is. BK Concept Bocholt en Geel helpen je graag bij het kiezen van de kraan die het best past bij jouw wensen en behoeften.

Lees meer

Wat is de kost van een badkamer?

Droom jij ook van een nieuwe badkamer? Een badkamer die voldoet aan jouw wensen en behoeften? Waar moet je rekening mee houden en wat bepaalt de prijs van je badkamer? Onze jarenlange ervaring en vakmanschap is ondertussen een feit!

Lees meer

Hoe schimmel in je badkamer verwijderen?

Niet enkel schadelijk voor je gezondheid, maar proper uitzien doet het helemaal niet! Hoe kan je deze schimmel veilig verwijderen of nog beter... Hoe kan je deze schimmel voorkomen? Zeker eens lezen om erger te voorkomen!

Lees meer

Ontspanning op maat met de whirlpools van Villeroy&Boch

Heeft u rugklachten of last van verkrampte spieren en wilt u een individuele massage op de pijnlijke plek? De JetPak technologie van de spa’s van Villeroy&Boch biedt u een individuele massage van bepaalde rugzones en zorgt zo voor een effectieve verlichting. Mogelijkheid tot testen!

Lees meer

Waar en welk toilet, moeilijke keuze?

Het al dan niet plaatsen van een toilet in de badkamer.. Niet altijd de gemakkelijkste keuze. Maar wat zijn de voor- en nadelen?

Lees meer

Ervaar ontspanning met een buitenspa in uw tuin, het hele jaar door!

Krijg zonder uw koffers te pakken een vakantiegevoel in uw eigen tuin en geniet buitenshuis van de verwennerij en de stimulerende kracht van het bruisende water.

Lees meer

Bad of douche?

Eén van de moeilijkste beslissingen bij een badkamerrenovatie... De keuze voor een bad of douche. Welke beslissing is voor jou de juiste? Ontdek het in deze blog.

Lees meer

Wat meer over onszelf...

Onder het mom van onbekend is onbemind willen we in onze eerste blog even de tijd nemen om onszelf voor te stellen.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x