Waarom is goed ventileren in de badkamer belangrijk?

Goed ventileren in de badkamer is de boodschap! 

Wanneer u de badkamer wilt renoveren, is het belangrijk om rekening te houden met de ventilatie. 

Het is daarom raadzaam om een vakman in te schakelen voor de renovatie van uw badkamer. Een vakman heeft de kennis en ervaring om een passend ventilatiesysteem te berekenen dat aan uw specifieke eisen en wensen voldoet. 

Want elke ventilatie heeft zijn eigen voor- en nadelen, de keuze van de juiste ventilatie hangt dan ook af van verschillende factoren. Een vakman zal dan ook rekening houden met de regelgeving en normen die gelden voor de ventilatie van badkamers en toiletruimtes. 

Indien u graag een afspraak wil maken met één van onze badkamerspecialisten in onze toonzaal in Bocholt of in Geel, gelieve onderstaand contactformulier in te vullen. 

Ventileren badkamer

Goed ventileren in de badkamer is belangrijk om verschillende redenen. 

Ten eerste kan de lucht zich in de badkamer ophopen als gevolg van douchen of baden. Als deze lucht niet wordt afgevoerd, kan dit leiden tot schimmelvorming, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en structurele schade aan de woning. 

Bovendien kan het ontbreken van voldoende ventilatie in de badkamer leiden tot een geur, omdat het vocht en de geur blijven hangen. Een goede ventilatie kan ervoor zorgen dat de lucht in de badkamer fris blijft en dat eventuele geurtjes snel worden afgevoerd. 

Schimmel in de badkamer

Tot slot kan een slechte ventilatie in de badkamer ook bijdragen aan een hoger niveau in de woning, wat kan leiden tot problemen met condensatie en vocht in andere delen van de woning. Om deze redenen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de badkamer goed wordt geventileerd. Dit kan door middel van een raam, een mechanisch ventilatiesysteem of nog beter, een combinatie van beiden. 

Zorg ook altijd voor een comfortabele temperatuur in de badkamer! 

De ideale temperatuur in de badkamer is afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. 

Wanneer warme lucht in contact komt met koudere oppervlakken kan condensatie optreden. Als de badkamer te koud is, kan er condensatie ontstaan op de spiegels, ramen en andere oppervlakken. Dit kan op termijn vochtproblemen veroorzaken. 

Een iets warmere temperatuur kan ook bijdragen aan het sneller drogen van natte oppervlakken, zoals vloeren, muren en handdoeken. Dit kan helpen om vochtproblemen en groei van schimmel en meeldauw te voorkomen. 

Het belangrijkste is om een balans te vinden waar u zich comfortabel door voelt in de badkamer, rekening gehouden met de vorige punten. 

Zorg altijd voor een goede balans tussen warmte en ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Berekenen ventilatie badkamer. 

Voor de berekening van de capaciteit van de ventilator voor de badkamer of het toilet is het van belang dat de ventilator voldoende capaciteit heeft om geuren, condens en vocht af te zuigen. 


ventileren badkamer

Maar hoe kan u zelf het vermogen of de capaciteit van een badkamerventilator of toiletventilator berekenen? 

Bij een inbouw badkamerventilator heeft u niet alleen met geur te maken, maar nog belangrijker met condens en vocht dat vrij komt tijdens het douchen of baden. Hierbij is van belang dat u voldoende afzuig capaciteit heeft, om vocht en problemen te voorkomen. 

Stel dat de badkamerventilator te weinig afzuig vermogen heeft, dan is de kans op schimmels en vochtplekken héél groot. U kan ook beter overcapaciteit hebben als een tekort aan capaciteit van de badkamerventilator. 

De minimum vereisten volgens het bouwbesluit van de ventilatie van de badkamer zijn als volgt: 

  • De luchtverversing capaciteit in de badruimte moet minimaal 14 dm³/s bedragen en moet rechtstreeks naar buiten worden afgezogen. De toevoer mag voor 100% plaatsvinden via een overstroomvoorziening. (spleet onder de deur)


Ventileren badkamer

Formules ventileren badkamer en toilet. 

De formule voor het berekenen van de capaciteit van de badkamerventilator luidt: 

Hoogte x breedte x lengte x = capaciteit voor de badkamerventilator. 

Stel u heeft een badkamer van 2.5 meter hoog, 2 meter breed en 4 meter lang. 

Dan is de formule: 2.5 x 2 x 4 x 10= 200 m³/h capaciteit van de badkamerventilator.

De formule voor het berekenen van de capaciteit van het toilet: 

Het toilet is vaak een kleine ruimte waar geuren afgevoerd dienen te worden. Meestal is een kleine toiletventilator al voldoende, maar om er zeker van te zijn dat de capaciteit voldoende is , hieronder de berekening. 

Formule: hoogte x breedte x lengte x = capaciteit van de toiletventilator. 

De 5 staat ervoor dat de ruimte 5 x in het uur wordt afgezogen. Stel u heeft een toiletruimte van 2.5 meter hoog, 1 meter breed en 2 meter lang. 

Dan is de formule: 2.5 x 1 x 2 x 5= 25m³/h capaciteit van de toiletventilator. 

Maar let op! 

Hoe zwaarder de ventilator wordt, des te groter is de diameter die u dient te gebruiken om de lucht af te voeren. Zo heeft een standaard toiletventilator een diameter van 100mm, maar bij een badkamerventilator kan dit 125mm of 150mm zijn. Hiermee dient u rekening te houden bij de verbouwing van uw badkamer.

Daarnaast dient u rekening te houden met de aanvoer van voldoende lucht. Dit om te voorkomen dat de ruimte niet vacuüm wordt gezogen. Zo kunt u een ventilatierooster in de deur aanbrengen of zorgen dat er 1cm onder de deur vrij is voor de aanvoer van frisse lucht. 

Tot slot kan u kiezen voor een badkamerventilator met een ingebouwde hygrostaat. De badkamerventilator gaat aan zodra er een bepaalde vochtigheid wordt gemeten en gaat pas uit als er de luchtvochtigheid onder een instelbaar punt is gekomen. Hiermee is de kans op vochtproblemen en schimmelplekken héél klein. 


Graag een afspraak in onze toonzaal in Bocholt of in Geel?

 Heeft u ook last van schimmelvorming in uw badkamer en is deze toe aan een renovatie? 

Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij begrijpen hoe belangrijk een goede ventilatie is in de badkamer om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. 

Graag bieden wij onze professionele diensten aan om uw badkamer te renoveren en te voorzien van de nieuwste ventilatiesystemen. Onze vakmensen hebben jarenlange ervaring en expertise in het renoveren van badkamers en weten precies welk ventilatiesysteem het beste bij uw badkamer past. 

Als u een afspraak met ons maakt, komen we bij uw thuis voor een vrijblijvende offerte op maat. Tijdens dit bezoek bekijken we de huidige staat van uw badkamer en bespreken we uw wensen en behoeften voor de renovatie. Op basis hiervan stellen wij een passende offerte op, die we achteraf bespreken in onze toonzaal in Bocholt of in Geel. 

Wij staan garant voor een kwalitatief hoogwaardige renovatie van uw badkamer, waarbij we gebruik maken van duurzame materialen en moderne technieken. 

Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken en uw badkamer weer nieuw leven in te blazen. 

Schimmelvorming in de badkamer.

Schimmelvorming in de badkamer kan erg vervelend zijn en kan ook slecht zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk (ook al staat een badkamerrenovatie gepland in uw agenda) om schimmel zo snel mogelijk te verwijderen. 

Onderhoudsvriendelijke badkamer: Tips voor DE juiste keuze in materialen

Ontwerp een badkamer die zowel stijlvol als onderhoudsvriendelijk is. Kies voor weerbestendige materialen, voegloze oppervlakken en waterbestendige verf. Houd het simpel met eenvoudig te reinigen sanitaire voorzieningen en slimme opslagoplossingen. Vereenvoudig uw schoonmaakroutine en geniet van een frisse en georganiseerde badkamer.

De voor- en nadelen van een eigen spa in uw achtertuin.

Gaat u ook wel eens naar de sauna of een privé wellness? Dan bent u er waarschijnlijk al vertrouwd mee. Maar tegenwoordig hoeft u daar niet meer naartoe te gaan om te genieten en kan het gemakkelijker als u thuis uw eigen spa of sauna installeert. Want het is toch geweldig om uw eigen spa in uw tuin te hebben? Maar wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het haarfijn uit in deze blog! Veel leesplezier!

Planten in de badkamer

Veel badkamers ogen soms wat saai omdat er weinig kleur wordt gebruikt. Gebruik kleur en voeg zo meer warmte en sfeer toe aan uw badkamer. Een gezonde en sfeervolle manier om dit te doen is om planten te plaatsen in de badkamer.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x