Hoe schimmel in uw badkamer verwijderen?

Waar komt de schimmel uit de badkamer vandaan?

Schimmel in de badkamer is niet alleen onaantrekkelijk om te zien, maar het kan ook een negatief effect hebben op de gezondheid. Schimmels produceren sporen die in de lucht terecht kunnen komen en ingeademd kunnen worden. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals allergieën, astma, irritatie van de luchtwegen en infecties. Mensen met een zwak immuunsysteem, zoals baby's, ouderen mensen of mensen met chronische ziekten zijn hier extra gevoelig voor. 

Daarnaast kan schimmel ook schade veroorzaken aan de materialen waar het op groeit, zoals voegen, kitranden, tegels en plafonds. Als de schimmel langdurig aanwezig is kan deze oppervlakken aantasten en leiden tot verkleuring, aantasting van het materiaal en zelfs structurele schade. 

Schimmel kan ook een vervelende geur verspreiden in de badkamer. Dit kan onaangenaam zijn en het moeilijk maken om de badkamer schoon en fris te houden. 

Het is daarom belangrijk om schimmel in de badkamer zo snel mogelijk te verwijderen en de oorzaak van de schimmelvorming aan te pakken om verdere groei te voorkomen. 

Een klein schimmelvlekje is niet de grootste ramp en deze zwarte schimmel is ook niet dodelijk. Maar zodra een muffe geur verschijnt en de schimmelplekken groter worden, wordt de schimmel WEL gevaarlijk!

Regelmatig schoonmaken en ventileren van de badkamer kan helpen om schimmelvorming te voorkomen en de badkamer fris en vooral gezond te houden.

Schimmel in de badkamer

Hoe kan u schimmel voorkomen?

Om schimmelvorming in de badkamer te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig schoon te maken en te ventileren. Zorg voor voldoende ventilatie door bijvoorbeeld een raam open te zetten of gebruik te maken van een ventilatiesysteem. 

Verwijder zeepresten en vuil van oppervlakken en zorg voor een goede afdichting van ramen, deuren en douchecabines. 

Ook kan u best de vochtige wanden aftrekken na het gebruik of droogvegen met een handdoek. Op deze manier loopt het water snel weg via het afvoerputje in plaats van dat het zich verspreidt als vochtige lucht. 

In de winter raden we ook aan om de verwarming van tevoren al aan te zetten. Je voorkomt op deze manier extra condens daar de muren dan al opgewarmd zijn, waardoor je minder kans hebt op schimmelplekken. 

Let er ook op dat u geen beschadigde voegen of kitranden of tegels in uw badkamer heeft. Deze kan u dan best vervangen of repareren daar deze extra ontvankelijk zijn voor vochtopname.

Het belang van verwarmen in de badkamer! 

Het is héél belangrijk om de badkamer altijd goed te verwarmen, omdat dit kan helpen om schimmelvorming te voorkomen. In een koude badkamer kan vocht namelijk gemakkelijk condenseren op oppervlakken zoals ramen, spiegels, muren en plafonds, wat kan leiden tot schimmelvorming en andere vochtgerelateerde problemen. 

Door de badkamer te verwarmen, wordt de lucht opgewarmd en kan vocht beter worden afgevoerd, waardoor de kans op condensatie en schimmelvorming wordt verminderd. Een constante temperatuur van ongeveer 18 tot 20 graden Celsius wordt aanbevolen om de badkamer droog en gezond te houden. 

Bovendien kan een verwarmde badkamer ook comfortabeler aanvoelen, vooral tijdens de koude wintermaanden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verwarming in de badkamer veilig en efficiënt werkt, en om deze indien nodig regelmatig te laten controleren en onderhouden. 

Ventilatie badkamer

Helaas, te laat. Hoe schimmel verwijderen?

Hoe verwijdert u schimmel op uw voeg- en kitranden?

  • Neem een emmer met 1 liter water en voeg 25ml bleekwater (javel) toe.
  • Bekijk wel even of uw douchebak of douchewand bestendig is tegen deze producten. Bij twijfel neemt u best even contact met ons op. Alle materialen in chroom (kraanwerk, profielen douchewand) zijn nooit bestand tegen agressieve producten, de chroom kan zelfs oplossen/opvreten en voor altijd beschadigd geraken. Dus lees zeker eerst de technische fiche van de materialen én ook de producten. 
  • Dop watten in het mengsel en plaats het goed op de randen OF doe het in een plantensproeier en spuit het rechtstreeks op de schimmelplekken.
  • Laat het enkele uren intrekken (Let er wel op dat u een raam of deur openzet zodat de javeldampen naar buiten kunnen en gebruik handschoenen en een mondmasker)
  • Neem een spons, doe hier een beetje waspoeder op en schuren maar! Voor de voegen is een oude tandenborstel ook wel handig.
  • Alles grondig wegspoelen met overvloedig water! 
  • En voila, u heeft weer een schimmelvrije douche/bad!

Graag een afspraak voor een vrijblijvende offerte op maat?

Let op! 

Het is belangrijk om tijdens het verwijderen van schimmel veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals handschoenen en een mondmasker dragen om te voorkomen dat u de schimmel inademt.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen voor voldoende ventilatie tijdens het verwijderingsproces, zodat u de schimmel en eventuele chemicaliën kunt afvoeren en de luchtvochtigheid laag kunt houden.  

Wil u het nog beter doen? 

Zorg dan voor een regelmatig onderhoud zodat schuren niet hoeft! De behandeling hierboven kost weinig tijd en als u deze op regelmatige basis doet, dan hoeft het product tegen schimmel ook niet zolang in te trekken. 

Geef ook zeker deze instructies aan uw poetshulp om erger te voorkomen! 

Bij twijfel mag u uiteraard altijd contact opnemen met onze badkamerspecialisten in Bocholt of in Geel. 

Onderhoud badkamer

Waarom is het belangrijk om uw badkamer regelmatig schoon te maken?

Een badkamer kan een broedplaats zijn voor bacteriën, schimmels en virussen die verschillende gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken zoals infecties, allergieën en ademhalingsproblemen. Door uw badkamer regelmatig schoon te maken, kunt u deze micro organismen verminderen en de gezondheid van uzelf en uw gezin beschermen. 

Het is dan ook aan te raden om uw badkamer regelmatig schoon te maken om schimmel te voorkomen en het gebruik van agressieve middelen te beperken.

Want agressieve middelen, zoals bv. antikalk producten en producten om schimmel te verwijderen zijn niet goed voor uw materialen en kunnen blijvende schade veroorzaken! Ook uw levensduur van uw badkameroppervlakken en materialen kan u verlengen bij een regelmatig onderhoud. Want door bijvoorbeeld de douche en het bad na elk gebruik schoon te maken, kunt u voorkomen dat zeepresten en kalk zich ophopen en de oppervlakken beschadigen. 

Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing of technische fiches van uw producten en materialen om te voorkomen dat deze beschadigd geraken. 

(bij twijfel mag u altijd een mailtje sturen naar nieuwsbrief@bkconcept.be, wij helpen u graag op weg. 

 Uiteraard kan u hiervoor ook altijd terecht in onze showroom in Bocholt of Geel.

Spoel alle producten (zowel de zeepresten na het reinigen als de zeepresten na het douchen) ook altijd grondig weg met water en vergeet de gepoetste oppervlakte ook niet te drogen! En ook al denkt u dat het product geen beschadigingen kan veroorzaken, altijd met voldoende water naspoelen! 

Kortom, het regelmatig schoonmaken van uw badkamer is essentieel om een gezonde, hygiënische en veilige omgeving te behouden en om de levensduur van uw badkamer te verlengen. 

Nieuwe badkamer


Schimmel in de badkamer verwijderen

Keuze materialen en schimmel voorkomen

Bij BK Concept in Bocholt en Geel begrijpen we dat het kiezen van materialen voor uw badkamer een belangrijke beslissing is. Naast het esthetische aspect van de materialen, is het ook belangrijk om rekening te houden met de functionaliteit en het onderhoudsgemak ervan. 

Daarom houden we bij BK Concept altijd rekening met het kiezen van materialen die onderhoudsvriendelijk zijn. 

Wij begrijpen dat uw tijd kostbaar is en dat u niet elke dag uw badkamer wilt schoonmaken. Daarom bieden wij materialen aan die bestand zijn tegen water, schimmel en kalkaanslag. Onze materialen zijn duurzaam en kunnen jarenlang meegaan zonder te verkleuren of te vervagen. 

Wij geloven dat een badkamer een oase van rust en ontspanning moet zijn en dat u zich geen zorgen moet maken over het onderhoud ervan. Daarom streven wij ernaar om de beste materialen te gebruiken voor uw badkamerrenovatie, zodat u jarenlang kunt genieten van uw prachtige badkamer zonder gedoe. 

Al moeten we wel even meegeven dat een badkamer die niet gepoetst moet worden niet bestaat !

Breng zeker eens een bezoekje aan onze showroom in Bocholt of Geel en we helpen u graag op weg. 

Onze vestigingen

Of vul het online contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op! 

Nieuwe badkamer
Onderhoudsvriendelijke badkamer: Tips voor DE juiste keuze in materialen

Ontwerp een badkamer die zowel stijlvol als onderhoudsvriendelijk is. Kies voor weerbestendige materialen, voegloze oppervlakken en waterbestendige verf. Houd het simpel met eenvoudig te reinigen sanitaire voorzieningen en slimme opslagoplossingen. Vereenvoudig uw schoonmaakroutine en geniet van een frisse en georganiseerde badkamer.

Waarom is goed ventileren in de badkamer belangrijk?

Goed ventileren in de badkamer is belangrijk om schimmelvorming, mede geurtjes en problemen met condensatie in de woning te voorkomen. Een slechte ventilatie kan leiden tot vochtige lucht, wat gezondheidsproblemen en structurele schade aan de woning kan veroorzaken. Een goede ventilatie kan ervoor zorgen dat de lucht in de badkamer fris blijft en ieder geurtje wordt afgevoerd.

De voor- en nadelen van een eigen spa in uw achtertuin.

Gaat u ook wel eens naar de sauna of een privé wellness? Dan bent u er waarschijnlijk al vertrouwd mee. Maar tegenwoordig hoeft u daar niet meer naartoe te gaan om te genieten en kan het gemakkelijker als u thuis uw eigen spa of sauna installeert. Want het is toch geweldig om uw eigen spa in uw tuin te hebben? Maar wat zijn de voor- en nadelen? We leggen het haarfijn uit in deze blog! Veel leesplezier!

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x